WijnspijsCombinatie: Fried Chicken tortilla’s met Riesling

Published by Mieswinejournal on

Achter goede wijnspijs combinaties zitten theorieën. Hoe stel je een smaakprofiel op van het eten en hoe combineer je die met het smaakprofiel van de wijn. Door daar goed over na te denken kun je vaak al prachtige combinaties maken. Maar soms is het ook leuk om een beetje te experimenteren! Precies wat ik deze keer deed!

Ik kwam weer samen met Evie van Eviekookt. Deze keer maakte zij zelfgemaakte tortilla’s met gefrituurde kip in een jasje van mais en tomatensalsa! Het recept vind je hier!

Het hoofdingrediënt van dit gerecht is natuurlijk de kip, ik besloot dus om het vette en zoute van de kip combineren met een contrasterend wijntje. Ik ging daarom opzoek naar iets fris/zuurs en kwam al snel uit bij een Riesling.

Ik ging naar Henri Bloem in Eindhoven en daar vond ik een prachtig experiment! Twee Rieslings, van hetzelfde wijnhuis. Één droog, één zoet. Het idee: De droge combineren met een het recept zoals het is en de zoete combineren met het hetzelfde gerecht, maar waarbij we de tomatensalsa wat pittiger hebben gemaakt. Door dit tegenover elkaar te zetten kun je echt goed proeven wat verschillende combinaties met elkaar doen!

De zoete Riesling met het ‘origineel’ combineren ging eigenlijk wel prima. Je moet dan alleen wel van zoete wijn houden. De zoete met de pittige variant is wat mij betreft beter! het pittige wordt wat afgevlakt, waardoor de smaken in het gerecht beter tot zijn recht komen, en de wijn wordt er iets minder zoet van. Precies waarom bijvoorbeeld een curry (vaak pittig) zo lekker combineert met een Gewurtztraminer (vaak zoet).

Combineer je de droge met het origineel, dan heb je wat mij betreft de topcombi te pakken! Het vette van de kip matcht heerlijk met het zure van de Riesling. Zowel in het gerecht als in de wijn komen de aroma’s beter naar voren!

Combineer je de droge met het pittige gerecht, dan merk je echt dat er ook slechte combinaties bestaan 😉 De wijn smaakt nergens meer naar en het pittige in je mond krijgt nog een extra hot-boost. Dit pittge verandert daarna in een bitter. Geen goede combi dus, maar wel heel erg leuk om te ervaren wat verschillende wijnen met verschillende ingrediënten doen!