WijnSpijs Combinatie: Pecorino met Pecorino Risotto

Published by Mieswinejournal on

De meeste mensen kennen Pecorino als een Italiaans schapenkaasje, maar het is ook een Italiaans druivenras! Het staat niet helemaal los van de schapenkaas, want deze druif is namelijk vernoemd naar de schapen (Schaap is Pecora in het italiaans) die deze druiven en de bladeren eigenlijk vooral als een lekkere snack beschouwde! De druif is zo goed als uitgestorven geweest, maar gelukkig werd er in de jaren 80 nog een wijnstruik ontdekt van deze soort. Tijd om van één struik, meerdere struiken te maken! De schillen van deze druif zijn vrij dun, wat het moeilijk maakte om de druiven te verbouwen. Het duurde het tot in de jaren 90 voordat er weer voldoende druiven waren om er weer wijn van te maken. 

En wat blijkt? Pecorino gaat ook in de wijnspijscombo heel erg lekker met Pecorino! 

Evie van Eviekookt en ik vinden het leuk om wijnspijscombo’s te maken en we hebben weer een prima combinatie te pakken! Zij maakte namelijk deze Pecorino risotto met groene asperges en gamba’s. De Pecorino wijn is vrij intens van smaak, vol fruitig met aroma’s van citrus, appel en tropische vruchten zoals perzik en ananas. Hij deed me ook denken aan een intense Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc. Dit matchte heel erg goed met de volromige Pecorino risotto. Evie was namelijk ‘per ongeluk’ uitgeschoten met de Pecorino kaas ;). Dat vind ik natuurlijk niet zo erg!

Gamba’s zijn voor mij een ‘dingetje’. Ik eet namelijk eigenlijk geen vis, schaal- of schelpdieren. Maar beetje bij beetje ben ik mijn smaak aan het ontwikkelen. Dit gerecht was daar dus perfect voor! Als je geen vis eet, kun je de gamba’s namelijk prima weglaten en dan heb je alsnog een prachtig gerecht. Voor mij helemaal top, want zo kan ik toch een paar gambaatjes proberen, maar blijft er toch nog een volwaardige maaltijd over.

Wil je deze combinatie nou zelf maken? Check dan het recept hier

De wijn kun je kopen bij Gall&Gall.