WijnSpijs Combinatie: Lamsragù met Barolo

Published by Mieswinejournal on

Deze wijnspijs combo heb ik niet zelf bedacht, maar komt regelrecht uit een boekje. Het leek me een heerlijke combinatie om eens te maken. Italiaans is denk ik toch wel een van mijn lievelings keukens! Ook italiaanse wijnen, vooral rode wijnen, vallen bij mij goed in de smaak, dus deze combinatie leek me al fantastisch toen ik de combinatie zag. Ik kreeg er meteen honger van!

De Ragù
Deze Ragù wordt gemaakt met lamsschouder, heel veel tomaten, verse italiaanse kruiden en natuurlijk een flink aantal tenen knoflook!
Na een uurtje of 3 stoven is de lamsschouder heerlijk uit elkaar gevallen en is veel vocht uit de saus verdampt. Er blijft heerlijk zacht vlees over boordevol met smaken uit de tomaten en de kruiden.
Uiteindelijk wordt deze saus geserveerd met Rigatoni pasta een flinke dot opgeklopte Ricotta en natuurlijk om het af te maken nog wat geraspte Pecorino. Heerlijk!

De Barolo
De Barolo is een van de populairste rode wijnen. Vaak relatief aan de prijs, maar dat is deze wijn meestal ook zeker waard! De Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo druif en alleen als de regels uit Piemonte worden gehandhaafd mag de wijn de naam Barolo krijgen. Een Barolo mag pas op de markt komen als deze minimaal 38 maanden heeft gerijpt. Hiervan moet de rijping minimaal 18 maanden op hout zijn geweest. Een Barolo is een echte bewaarwijn. Meestal is deze pas na zo’n 7-10 jaar echt op dronk waarbij het hoogte punt vaak rond de 12-15 jaar ligt. Langer dan dat bewaren kan ook prima met een Barolo!

Er zitten grote smaakverschillen in Barolo’s maar over het algemeen is het een wat zwaardere wijn met naast aroma’s van rood fruit ook vaak specerijen, tabak en leer.

De Combinatie
Zowel de Ragù als de Barolo zijn vol van smaak. Door deze te combineren zullen ze elkaar echt aanvullen. Zou je er een lichtere wijn tegenover zetten zou de wijn helemaal wegvallen, terwijl wanneer je er een lichter gerecht tegenover zou zetten de wijn juist weer overheerst. Soms is dat natuurlijk helemaal niet erg, maar in dit geval paste het perfect! Door de Barolo eventjes te Karafferen, worden de tannines wat zachter waardoor de aroma’s nóg beter tot hun recht komen!