Wijnen met een Verhaal: ElixSea – SeaStar

Published by Mieswinejournal on

Wijnen met een verhaal

Ik word altijd zo enthousiast van wijnen met een verhaal! Het liefste luister ik uren naar de verhalen van wijnmakers, wijnwinkel eigenaren en sommeliers. Het geeft echt aan hoeveel ‘craftsmanship’ er achter wijnen zit. Welke keuzes de wijnmaker maakt en hoe je dat kunt terugproeven in een wijn. 

Nou is dit wel echt een wijn met een verhaal! Kijk alleen al naar deze bijzondere fles! 😍

Het verhaal achter ElixSea

Deze SeaStar wordt gemaakt door ElixSea. Een koppel dat hun liefde voor elkaar, voor wijn en voor duiken hebben gecombineerd in een onderwater wijnmakerij. De druiven (100% Grenache) komen uit Priorat en zijn geoogst in 2018. Na het bottelen gaan de flessen in grote stalen kratten, en dalen ze voor 6 maanden af tot op de bodem van de mediterraanse zee. Onder water heerst een constante temperatuur, er is geen zonlicht of geluid en de maan zorgt voor de veranderingen in eb en vloed. Dit zou er voor moeten zorgen dat de wijn sneller rijpt, zoals je dat op het land in zo’n korte periode niet kunt bereiken. 

Onderwaterleven

Wat overigens ook nog supercool is, is dat de grote kratten aan wijn die op de bodem van de zee liggen ook nog zorgen voor huisvesting van het onderwaterleven! Zo hebben de visjes tot 400keer meer ruimte om zich te vestigen, waardoor andere riffen meer ruimte krijgen om te herstellen.

Tijd om hem open te trekken!

Ik kreeg deze wijn afgelopen zomer voor mijn verjaardag van mijn (schoon)broer(s) en zus(sen). Ik vond het tijd om deze maar eens open te trekken! Want hoewel hij nog vrij jong is, is hij al prima op dronk. Op aanraden van ElixSea zelf heb ik hem eventjes gekaraffeerd, zodat de aroma’s al kunnen vrijkomen. De kleur van de wijn is heel erg licht. Echt helder rood! Je kunt er zo doorheen kijken. Veel aroma’s van rood fruit, Framboos, Aardbei en Kersen. Een volle, fruitige wijn met zachte tannines waar ergens ook een beetje tabak is terug te vinden. 

De Wijnspijs combinatie

Ik dronk hem in combinatie met een heerlijke pasta met Bolognese stoofvlees. Een recept van Eviekookt. En hoewel ik het heerlijk vind als Evie kookt, kook ik heus ook nog wel eens zelf! Het complexe, volle, fruitige van de wijn matchte prima met de spaghetti met het ietwat zoetige stoofvlees. Deze combinatie kan ik zeker aanraden! 

Dit smaakt naar meer!

Of de rijping onder water nou écht zo veel invloed heeft, dat weet ik niet. Het is in ieder geval een super gaaf verhaal en het koraal op de fles werkt ook echt mee aan de beleving. Dit én de heerlijke aroma’s en smaken van deze wijn, maken het voor mij wel een topper! Het heeft mij ook heel erg nieuwsgierig gemaakt naar de LegaSea. De andere wijn die ElixSea maakt. In dat geval een blend van Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon en Syrah. Maar dat is niet het enige verschil. Voordat deze wijn namelijk een half jaartje op de bodem van de zee terecht komt, rijpt deze eerst een jaar op eikenhouten vaten. Dit lijkt me ook een prachtig wijntje! Mocht ik daar nog ooit een exemplaar van hebben, laat ik het jullie weten!