Nu in het seizoen: Welke wijn drink je bij Asperges?

Published by Mieswinejournal on

You hate ’em or you love ’em. Maar de meeste mensen houden wel van het witte goud. En ze zijn nu weer in het seizoen.

Ze zijn lang, soms een beetje glibberig, en je gaat er enorm van stinken! Ja, de meesten weten wel waar ik het over heb. Weet je dat niet? Dan ga ze maar eens gauw proberen, dan merk of ruik je dat vanzelf wel 😉

Klassieker

Ik heb het natuurlijk over de asperges. Ze zijn op zo veel manieren te bereiden, maar het aller lekkerste zijn ze natuurlijk op de klassieke manier. Met aardappeltjes, ham en een heerlijke vette botersaus! Alleen door dit te schrijven ben ik alweer een halve kilo aangekomen 😉

Welke wijn?

Maar welke wijn drink je hier nu bij? Ik heb me laten vertellen dat de klassieke combinatie wordt gemaakt met een Pinot Blanc (of Weissburgunder). En dat is niet gek, want de Pinot Blanc is vaak subtiel met niet te veel zuren. Hierdoor sluit hij goed aan bij de volle romige uitgesproken smaken van dit Aspergegerecht.

Maar we zijn hier natuurlijk niet om alleen te kijken naar de klassiekers. Blijf je in de buurt van de Pinot Blanc of Weissburgunder, kun je bijvoorbeeld ook een Riesling of een Grüner Veltliner nemen.

Een andere optie is om te combineren met een Chardonnay. Ik denk wel dat je geen al te vette Chardonnay moet nemen, dus misschien iets zonder of met weinig houtrijping. Zet je het vette van de Chardonnay tegenover het vette van de boterjus, dan zal een van de twee waarschijnlijk helemaal wegvallen. Dat is natuurlijk zonde!