Karafferen vs. Decanteren

Published by Mieswinejournal on

Je hoort vast wel eens: ‘deze wijn moeten we even Decanteren’. Terwijl ‘deze wijn moeten we even Karraferen’ minder vaak wordt geroepen. Toch klopt het vaak niet helemaal omdat deze termen nog wel eens door elkaar gebruikt worden. Karraferen zal over het algemeen namelijk vaker voorkomen dan Decanteren! Maar wat is nu het verschil?

Decanteren
Decanteren is het scheiden van het bezinksel in de wijn. Dit kun je doen in een decanteerkaraf (die je overigens ook prima kunt gebruiken om te karafferen) Omdat je het bezinksel wil scheiden van de wijn, moet je de wijn dus ook heel rustig in de karaf schenken. Dan zal het bezinksel niet snel weer door de wijn gaan dwarrelen.

Decanteren doe je vaak met oudere wijnen die bezinksel hebben. Jongere wijnen hebben dat vaak niet (ongefilterde wijnen buiten beschouwing gelaten natuurlijk). Omdat we over het algemeen vaker jongere wijn drinken dan oudere wijn, zal decanteren meestal niet nodig zijn.

Karafferen
Het ‘laten luchten’ van wijn is karafferen. Dat doe je met wijn die misschien nog niet helemaal op dronk is of hoog is in tannines. Door het toevoegen van zuurstof worden de tannines zachter en komen de aroma’s meer tot hun recht. Bij het karafferen wil je eigenlijk juist de wijn wat lomper schenken, of zelfs nog even flink walsen zodat de wijn goed met zuurstof in contact komt. Doordat tannines zachter worden en aroma’s vrijkomen, komt de wijn veel beter tot zijn recht. Geef de wijn dan nog wat tijd om te luchten en voilà je zult het verschil merken!


2 Comments

WijnSpijs Combinatie: Lamsragù met Barolo – Mies' Winejournal · 9 May 2022 at 12:08

[…] dat natuurlijk helemaal niet erg, maar in dit geval paste het perfect! Door de Barolo eventjes te Karafferen, worden de tannines wat zachter waardoor de aroma’s nóg beter tot hun recht […]

Wijnen met een Verhaal: ElixSea – SeaStar – Mies' Winejournal · 7 November 2022 at 22:29

[…] hij nog vrij jong is, is hij al prima op dronk. Op aanraden van ElixSea zelf heb ik hem eventjes gekaraffeerd, zodat de aroma’s al kunnen vrijkomen. De kleur van de wijn is heel erg licht. Echt helder rood! […]

Comments are closed.