De Koningin van de wijndruiven: Chardonnay

Published by Mieswinejournal on

Hoewel de Chardonnay pas op plek 5 meest verbouwde druiven staat (volgens het boek ‘Ik weet meer van wijn’), denk ik dat iedereen deze druif wel kent. Ook een niet-wijnliefhebber zou hem kunnen benoemen als je hem vraagt een wijndruivenras op te noemen. De Chardonnay is al eeuwen lang populair en daarom vind ik dit nou écht de koningin van de wijndruiven.

Wat maakt de Chardonnay zo populair?

Ten eerste omdat de Chardonnay een vrij neutrale druif is. In de basis zijn de aroma’s niet erg uitgesproken (al wil dat natuurlijk niet zeggen dat de uiteindelijke wijn dat dan ook niet is!). Dat maakt dat hij goed te combineren is met verschillende soorten gerechten. Daarnaast groeit deze druif gewoon best wel goed in verschillende klimaten en is hij makkelijk te verwerken. De wijnmaker kan echt zijn eigen karakter meegeven aan de Chardonnay.

Oorsprong

De Chardonnay vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Een van de oudste wijnlanden en natuurlijk bekend om zijn wijnen. De Bourgogne staat bekend om de Chardonnay wijnen, maar in de VS (Californië) worden ook hele mooie Chardonnays gemaakt. Op Frankrijk na worden de meeste Chardonnays in de VS verbouwd. Ga maar eens op zoek naar een mooie Chardonnay uit Napa Valley!

Aroma’s

Aroma’s die je vaak terugvindt in Chardonnay zijn heel erg verschillend doordat deze in veel verschillende klimaten en grondsoorten wordt verbouwd. Over het algemeen is de Chardonnay fruitig en wordt gele appel, citrus en ananas veel genoemd. Maar in Chardonnays kun je ook vaak tonen van vanille en boter terugvinden. Meestal hebben ze dan een flinke tijd op hout gerijpt.

Champagne

Naast heerlijke witte wijn, ofwel 100% Chardonnay, ofwel geblend met bijvoorbeeld een vleugje Sauvignon Blanc, is de Chardonnay ook één van de drie druiven die mag worden gebruikt in Champagne. Alleen de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier zijn toegestaan om in Champagne te gebruiken. En meestal heeft de Chardonnay dan nog het grootste aandeel in deze mousserende wijn!

Proefnotities

Om meer te leren over wijn, maak ik regelmatig proefnotities. Deze deel ik op Instagram. Hier vind je bijvoorbeeld twee heerlijke Chardonnays!

  • Bogle – Verenigde Staten (€15)
  • Inycon – Sicilië (€6)

Wil je nóg meer weten over de Chardonnay druif? Laat het me weten, dan gaan we samen op onderzoek uit!