24 uur in Sancerre – Wat is er te doen?

Published by Mieswinejournal on


Oke vooruit we waren er een paar uurtjes langer, maar veel meer dan 24 uur heb je écht niet nodig in Sancerre 😉 

In deze blog vertel neem ik jullie mee in wat je allemaal kunt doen als je 24 uur in Sancerre verblijft
Sancerre, waar ken ik dat ook alweer van?

Sancerre is een appellation in het Loire gebied en staat voornamelijk bekend om de prachtige Sauvignon Blancs. Er wordt enkel Sauvignon Blanc en Pinot Noir verbouwd. Ongeveer 80% van de Sancerre wijnen zijn wit van Sauvignon Blanc, 15% rood van Pinot noir en 5% Rose. Ook van Pinot Noir. Aangrenzend aan Sancerre liggen de appellations waar Pouilly Fumé en Menetou-Salon vandaan komen. Het gebied staat trouwens ook bekend om de Crottin de Chavignol geitenkaas! 

En wat is er dan allemaal te doen in Sancerre?

Nou, vrij weinig! Maar voldoende om je 1 tot 1.5 dag te vermaken hoor! Als je van wijn of geitenkaas houdt dan. 

Hotels in Sancerre

Wij verbleven in het Le Panoramic hotel. Een hotel met een prachtig uitzicht over de vallei en aan de rand van het Centrumpje waar je met 5 minuten lopen bent. Waar je ook kijkt zie je de heuvelachtige wijnvelden. Helaas zat het weer ons niet mee, maar als het warm genoeg is om te zwemmen, kijk je ook vanuit het zwembad regelrecht de vallei in. Echt fantastisch voor wijnliefhebbers! 

Verder zijn er niet super veel hotels in Sancerre. Wel wat kleinere appartementjes, of hotels die wat verder uit het centrum liggen. Maar heel veel keuze is er niet.

Dingen om te doen in Sancerre

Zoals ik al aangaf, is er niet super veel te doen in Sancerre, maar er zitten genoeg wijnhuisjes waar je lekker wat wijntjes kunt proeven. Bij de grotere huizen kun je eventueel ook een rondleiding krijgen. Als je dat graag wil, is aan te raden om van te voren even te reserveren. We zaten zelf net buiten het drukke seizoen, waardoor veel huizen al dicht zijn (en zondag, helpt ook niet mee). 

Vanuit het Hotel werd ons het wijnhuis La Perriere aangeraden. Ik maakte daar al vroeg een reservering, maar helaas kreeg ik enkele dagen later te horen dat dit niet meer mogelijk was omdat er een groep tussendoor was gekomen. Maar er werd ons beloofd dat we gewoon langs konden komen om te proeven en we alle informatie konden krijgen die we wilden en eventueel zelfs een ‘Baptism’ konden doen! Maar eenmaal daar, helaas. Niemand te bekennen :(. Uiteindelijk toch iemand gesproken die aangaf dat we over een uurtje nog wel wat dingen konden komen proeven. 

We besloten op de bonnefooi rond te gaan rijden, want zeg nou eerlijk, eigenlijk is het cruisen door het landschap met eindeloze zichten op de wijnvelden alleen al heerlijk! Uiteindelijk kwamen we bij Domaine Laporte een relatief klein wijnhuisje (1miljoen flessen per jaar) waar we fantastisch zijn geholpen. De meneer die ons hielp sprak goed engels (ook niet vanzelfsprekend in Frankrijk) en heeft ons van alles verteld over de verschillende terroirs binnen Sancerre en Pouilly. Zij hebben niet alleen wijngaarden in alle verschillende gebieden binnen Sancerre, maar hebben zelfs een wijnhuis in Malborough, Nieuw Zeeland staan. Échte Sauvignon Blanc kenners dus. Hoewel de nadruk duidelijk op de witte Sancerre lag, namen we, onder andere ook twee flesjes heerlijke rode Sancerre mee. Nog even geduld want hoewel ze op dronk zijn, raadde hij aan om ze nog zo’n 5 tot 10 jaar te bewaren. Zou me dat lukken? 

Vóór dat alles in de middag dicht gaat, kozen we er voor om toch nog terug naar La Perrier te rijden. Alles gaat hier ongeveer tussen 12 en 2 dicht. Ook veel restaurants gaan tussen 2 en een uur of 5, 6 dicht. Even goed opletten met je Hangry level dus 😉 

Uiteindelijk zijn we nog heel vriendelijk geholpen bij La Perriere. Ik ben er helaas nog niet achter wat ik me nou moet voorstellen bij een ‘Baptism’, maargoed ze gaven in ieder geval wel veel uitleg over de wijnen zelf en er was voldoende mogelijkheid om te proeven!

In de middag brachten we nog een bezoekje aan Maison des Sancerre. Een klein museum met winkel waar je vooral veel kunt lezen over de geschiedenis en de verschillende grondsoorten. Voor een tientje p.p krijg je toegang tot het museum, en kun je 3 wijnen proeven. Leuk om je een uurtje, 1.5 te vermaken! Tenzij het zonnetje schijnt, dan kun je heerlijk wat langer genieten van je wijntjes op het terras met uitzicht op de wijnvelden! 

Naast de Sancerre wijnen staat deze regio ook bekend om de geitenkaas, en zijn er mogelijkheden om geitenboerderijen te bezoeken. Wij hebben het uiteindelijk alleen bij wijn gehouden, maar er zijn ook verschillende geitenboerderijen waar je verschillende geitenkazen kunt proeven! 

Eten en drinken in Sancerre 

Hoewel ik denk dat er in de zomer voldoende mogelijkheid is om lekker op een terrasje neer te ploffen, is dat eind september/begin oktober niet echt meer mogelijk. Het hotel (Le Panoramic) heeft ook een wijnbar waar je heerlijke wijnen en tussen bepaalde tijden ook een lekker hapje kunt krijgen. 

Er zijn ook een paar andere zaakjes waar je binnen kunt lopen voor een drankje en een klein hapje. Bijvoorbeeld Wijnbar La Banque. Een heel gezellig plekje, waar we veel locals binnen zagen komen. Je kunt er lekker zitten met een wijntje en een borrelhap. Leuk om alvast een hapje en een drankje te doen voor het eten! 

Qua Restaurants zit er niet super veel, maar uiteindelijk voor ieder wat wils! Van eetcafé zoals Auberge l’Ecurie tot wat meer fancy zoals La Tour. Ook hier even goed opletten want niet alles is elke dag open! 

Al met al een leuk dorp, voor op doorreis, maar ik zou er niet al te veel van verwachten.

Kijk ook even goed wanneer je gaat! Wij waren op doorreis, dus voor ons was het prima om hier eventjes neer te strijken. Maar als ik hier terug zou gaan, zou ik liever in de zomer gaan. Hopelijk zijn er dan wat meer terrasjes open! 

Heb je nog vragen of andere tips nodig? Voel je vrij om me een berichtje te sturen, per mail of via Instagram! 

Categories: AllWijnreizen