WijnspijsCombinatie: Kip in zoete Witte Portsaus met citroen en munt, met Vinho Verde Chardonnay

Published by Mieswinejournal on

Chardonnay Vinho Verde met Kip in Witte Port saus met Citroen en Munt

Evie en ik vonden het wel weer eens tijd voor een lekkere WijnspijsCombinatie! Ik weet dat Evie dol is op Portugese wijntjes, dus toen ik deze Vinho Verde Chardonnay kreeg van Sandor Wineimport wist ik al dat ik daar Evie blij mee zou kunnen maken!

Nieuwsgierig als we zijn, deden we er ook nog een leuk experiment mee door de wijn op verschillende temperaturen te schenken!

Vinho Verde, wat is dat ookalweer?

Vinho Verde is een streek in het noord-westen van Portugal. Deze wijnstreek ligt tussen de rivier Minho (in het noorden) en de rivier Douro (in het zuiden) in.

De meeste mensen kennen Vinho Verde van de licht, fris, zomerse wijntjes. Vaak zelfs met een hele kleine fijne sprankeling. Vinho Verde betekent letterlijk ‘Groene Wijn’. Dat overigens niets met de kleur van de wijn te maken heeft. Wist je namelijk al dat er ook rode en rose Vinho Verdes bestaan? De naam komt van het feit dat de wijnen jong gebotteld worden.

Meestal worden lokale Portugese druiven zoals Alvarinho, Loureiro, Trajadura of Avesso gebruikt maar voor deze combinatie hadden we deze prachtige Vinho Verde Chardonnay.

Vinho Verde Chardonnay – Quinta de Religaes

Wat een prachtige wijn! Deze Chardonnay wordt gemaakt door Sjerp Martin. Een Nederlandse wijnmaker die jaren geleden naar Portugal verhuisde. Quinta de Religaes is een klein familiebedrijf die hun passie in het wijnmaken stort. Het bewerken van het land, het oogsten, alles in het proces gebeurt handmatig, met veel aandacht en liefde voor de wijn. Deze wijn wordt ook geschonken door toprestaurants zoals Da Vinci.

De wijn heeft een mooie gele kleur met aroma’s van citrus, en appel, maar ook vollere aroma’s als meloen en honing. Welke aroma’s de overhand hebben ligt aan de temperatuur waarop je hem schenkt!

WijnSpijs Experiment – Temperatuur

En dat brengt ons bij het experiment dat Evie en ik deden met deze wijn. Het gerecht dat Evie maakte was Portugees geïnspireerde kip, met een zoete witte port saus met citroen en munt. Zonder de wijn al een topcombinatie! Zoete volle saus, met een frisse tint door er citroen en munt aan toe te voegen! Fris, maar vol. Precies zoals de wijn ook omschreven werd. Tijd om te gaan testen!

De temperatuur van de wijn is bepalend voor welke aroma’s het sterkste naar boven komen. Deze wijn geeft dat heel duidelijk aan! We besloten dus de wijn op twee verschillende temperaturen te schenken. een half glaasje, lieten we al wat langer uit de koelkast en dronken we naar verwachting op zo’n 10-12 graden. Het andere halve glaasje kwam wat korter geleden uit de koeling en schonken we op zo’n 8-10 graden.

Het oordeel!

Vinho Verde Chardonnay Mies' Winejournal

Met de ‘koudere’ wijn kwamen veel meer frisse citrus-achtige aroma’s naar boven en in het eten werd de frisse citroen en munt in de witte portsaus geaccentueerd. Een heerlijke combinatie waarbij de wijn en het eten elkaar mooi aanvullen.

De ‘warmere’ wijn, was veel voller van smaak met het accent op honing. In combinatie met het eten accentueerde het zoete van de witte port. Wederom een mooie aanvulling op elkaar.

Dus in beide gevallen, een mooie aanvulling maar het is natuurlijk smaak afhankelijk van waar je voorkeur ligt. Wellicht dat je ‘m in de winter op een wat hogere temperatuur kunt drinken. Mocht je deze combinatie in de zomer maken, ga dan eens voor een koudere temperatuur, om het friszure wat meer naar boven te laten komen!

Deze WijnSpijscombinatie zelf maken?

Dat kan! Het Recept vind je binnenkort op www.eviekookt.nl, maar je kunt deze Vinho Verde Chardonnay alvast bestelen bij Sandor Wineimport. En als je snel bent, kun je nog kortingscode Mies10 gebruiken voor een korting van 10%. Deze geldt op alle wijnen, behalve de wijnen die al in de aanbieding zijn en is nog de rest van de maand januari 2023 te gebruiken!